marți, 13 decembrie 2011

Droguri


Drogurile practic sunt simple substanțe care și-au găsit receptori în organismul nostru, care acționează prin grăbirea, încetinirea, sau modificarea proceselor unui anumit organ. Dependența este o noțiune generalizată, există persoane dependente de internet, de fast food asta deoarece orice substanță care îți induce o stare mai mult sau mai puțin falsă de bine iți activează un sistem de recompensare al creierului care eliberează anumite substanțe precum dopamina sau serotonina responsabile pentru starea ta de spirit. Acest tip de dependență se numește dependență psihică, dependența fizică implică sevrajul care intervine odată cu retragerea substanței, acest tip de dependență îl intalnim în rândul drogurilor grele (heroina, amfetamina, metadona, nicotina, alcool, cocaina).

Termenul drog are mai multe accepțiuni. În sens larg desemnează orice substanță (naturală sau artificială) care prin natura sa chimică determină alterarea funcționării unui organ. În sens restrâns se referă la substanțe care provoacă toleranță și dependență. În limbaj uzual, acest termen se referă la substanțe psihoactive, mai ales cele ilegale.
Drogurile sunt substante create artificial de om, fie din plante, fie pe cale chimica. Consumul periodic de stupefiante duce la aparitia tulburarilor respiratorii si a constipatiei, scaderea in greutate, iar la femei apare menstruatia neregulata. Din punct de vedere psihic pot aparea: anxietate, schimbari ale starii de spirit, paranoia, oboseala extrema, iritabilitate, depresie si insomnie grava, somn agitat si neodihnitor. Toxicomanii sfarsesc de regula prin sinucidere, supradoza, infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, blocaj renal si ciroza hepatica.
Oamenii consuma astazi droguri mai mult ca oricand. De ce consuma oamenii droguri ? Raspunsul pare a fi simplu… ei doresc sa simta altceva decat de obicei. Este gresit sa spui si sa faci: “incerc doar odata de curiozitate”. Daca iei odata vei dori sa mai iei odata si astfel vei ajunge fara sa-ti dai seama la dependenta. Suntem usor de infleuntat iar pentru unii anturajul este distrugator. Cercul de prieteni in care ne invartim este una din cauzele care duc la dependenta de droguri. “Daca ia el, de ce sa nu incerc si eu?” Si asa incepe totul… si apoi urmeaza chinul. Foarte multi dintre cei care au luat droguri regreta enorm ca a au facut acest pas negativ in viata. Unii au reusit sa renunte, altii nu au reusit. Insa pentru toti, integrarea sau reintegrarea in societate va fi foarte dificila. O persoana care este cunoscuta ca ia droguri sau ca a luat droguri este oarecum respinsa de societate. Lumea te va privi altfel, se va feri de tine. Sa nu te miri daca nu iti vei gasi un loc de munca. In fond, cine va angaja pe cineva care se drogheaza ? NIMENI. Sufera si cei care au consumat droguri dar au reusit sa scape de ele. Desi nu ar trebui, lumea ii priveste altfel. Totusi, acei oameni au fost bolnavi, dar s-au vindecat si merita o noua sansa. Vreau sa le spun celor care sunt pe punctul de a consuma droguri sa nu faca acest lucru. Societatea ii va respinge, prietenii si familia ii vor parasi, traficantii ii vor urmari si ii vor folosi pentru scopurile lor. Dependenta nu este o joaca, este o drama greu de descris la adevarata ei intensitate. Lipsa drogului produce stari de criza manifestate prin nervozitate excesiva, violenta, talharie si criminalitate. De ce sa fii bolnav de o boala pe care o poti evita ? De ce sa fii jucaria altora ? Drogul te scoate dintr-o stare de normalitate, sau de tulburare, te introduce in lumea falsei bucurii, dupa care te arunca cu brutalitate in cumplitele chinuri ale iadului afectand atat sufletul, cat si trupul. SPUNE NU DROGURILOR, in orice situatie. Viata ta nu va mai fi la fel niciodata.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu